بشنو از نی چون حکایت میکند + از جدائی ها شکایت می کند
مراسم یکصد و سومین سال روز درگذشت نامور هنرمند شهر تاریخی اصفهان روانشاد «نایب اسدالله اصفهانی، با حضور هنرمندان بعد ازظهر روز چهارشنبه 28آذرماه سال 1403 در کنار مزار او در فضای باز در تخت پولاد برگزار شد.
تاریخ کتابخانه ها و سالن های مطالعه شهر اصفهان و
کتابخانه مرکزی اصفهان
معرفی:
استاد فضل الله صلواتی (متولد 1317 هـ . ش) نویسنده، پژوهشگر، استاد بازنشسته دانشگاه اصفهان، از چهرههای شاخص پیشگام انقلاب اسلامی ایران و زندانی سیاسی دوران پهلوی و نماینده مردم اصفهان در دوره اول مجلس شورای اسلامی، در خانواده علم، تقوا و روحانیت تربیت شده بود و با کتاب و کتابخانی مأنوس بود و پدرش فاضلش مرحوم آیت الله حاج شیخ حیدرعلی صلواتی کتابخانه پرباری داشت، صلواتی هم تمام فرصتهایش صرف مطالعه می شد و بیشتر اوقاتش در کتابخانه ها میگذشت، مطالعه و نوشتن دو کاری است که بیشترین زمان را به آن اختصاص داده است. فضلالله صلواتی، ابتکارات فرهنگی زیادی را در دهههای ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ خورشیدی پایهگذاری کرد. وی در نخستین تجربه در دوران دبیرستان، کتابخانه کوچکی در حدود 400جلد کتاب ایجاد و مهری تهیه کرده بود و روی کتابهایش می زد، اولین کسی بود که در مساجد اصفهان کتابخانه احداث کرد، همراه با مجالس درسهایی از قرآن مجید و ابتدا کتابخانه نبود، چندین کتابخانه محلهای در مساجد ایجاد شد.
وی پیش از پیروزی انقلاب در حین مبارزات «انتشارات خرد» را با تعدادی از نیروهای فرهنگی – اجتماعی تأسیس و به محور توزیع کتابهای تاریخی و حوزه روشنفکری دینی مبدل شده بود، در سال 1347 کتاب «سخن عاشورا» را تألیف و منتشر کرد که استقبال خوبی از آن به عمل آمد و از کتب آموزشی انقلابیون و مجاهدین برای مبارزه شد، هر چند توقیف شد اما بعدها در هزاران نسخه منتشر شد.
پس از انقلاب چندین سال مسئولیت کتابخانههای عمومیاصفهان و مشاور فرهنگی شهرداران وقت اصفهان و سرپرستی کتابخانه های شهرداری را برعهده داشت، در زمان فعالیتش در انجمن کتابخانه ها، تأسیس و گسترش کتابخانههای عمومی و تخصصی تقویت شد و حدود 60 کتابخانه و سالن مطالعه و کتابخانه مرکزی اصفهان احداث گردید. کتابهای بسیاری در رابطه با: تاریخ، جغرافیا و رجال اصفهان مقدمه نویسی و اقدام به چاپ و انتشار آن کرد، وی دهها جلد کتاب مذهبی، تاریخی و زندگی امامان را به رشته تحریر درآورد و آخرین اثر وی با عنوان: «امام حسین(ع) اسوۀ انسانیت» در دست تدوین است.
تاریخ کتابخانه ها در اصفهان
کتابخانههای اصفهان در دورههای مختلف تاریخی از اهمیت ویژهای برخوردار بودهاند، قدیمیترین کتابخانه اصفهان، کتابخانه کهندژ یا سارویه، به قرن سوم هجری برمیگردد. در گذشته، اصفهان دارای بیش از ۶۰۰ مدرسه علمیه با کتابخانههای متعدد بوده و برخی از این کتابخانهها تا یک میلیون جلد کتاب داشتند.
دوره صفوی: در دوره صفوی که اصفهان پایتخت ایران شد، این شهر به مرکزی برای تجمع دانشمندان، هنرمندان، و محققان تبدیل گردید، در این دوران، کتابخانهها به اوج خود رسیدند و بزرگترین کتابخانه مربوط به این دوره در مدرسه چهارباغ قرار داشت، این مدرسه مذهبی کتابخانهای غنی از کتب علوم دینی و فلسفی را در خود جای داده بود. دیگر کتابخانه ها کتابخانه مسجد جامع اصفهان که این مسجد نه تنها محلی برای عبادت بلکه مرکزی برای نگهداری نسخههای خطی نایاب بود. از کتابخانه مسجد شیخ لطفالله میتوان به عنوان نمونههای از کتابخانههای وابسته به مساجد نام برد.
دوره قاجار: در این دوران، کتابخانهها بیشتر محدود به کتابخانههای خصوصی بودند و رشد چندانی نداشتند. بسیاری از کتب ارزشمند توسط شخصیتهای علاقمند جمعآوری میشدند، در این زمان، از برخی مساجد بزرگ به عنوان کتابخانه نیز استفاده میشد.
دوره پهلوی: با تأسیس مدارس نوین، توسط مراکز دولتی کتابخانههای عمومی و خصوصی نیز شکل گرفتند، کتابخانههای تخصصی مانند کتابخانه مرکزی اصفهان یا کتابخانه های دانشگاه اصفهان آغاز به کار کردند.
توجه به امر فرهنگ و کتابخانه پس از پیروزی انقلاب
دکتر فضل الله صلواتی پس از اتمام دوران نمایندگی مجلس، ابتدا در تربیت معلم و بعد در دانشگاه کار تدریس را شروع کرد و همزمان از طرف اداره ارشاد و استانداری به سمت ریاست انــجمن کتابخانههای عمومی اصفهان منصوب شد.
وی از سال 1363 به عنوان مشاور فرهنگی و سرپرست کتابخانه های اصفهان با شهرداری و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی فصل جدید همکاری خود را آغاز کرد. با همراهی مهندس کاظمی مدیرکل وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دیگر اعضا در استانداری و شهرداری که در این انجمن عضو بودند، در سطح استان تعداد کتابها و کتابخانهها را افزایش دادند،. خرید و توزیع تعداد زیادی کتاب از ناشران و توزیع در کتابخانهها، ارسال کتابهایی را برای جبههها و اوقات فراغت رزمندگان، همچنین کتابخانه های مدارس، مساجد و کتابخانه روستاها را با کمک استانداری و شهرداری فعال نمود و از 2000 جلد تا 30هزار جلد کتاب به مراکز آموزشی کمک میکردند.
شهردار وقت دهه60 مهندس محمدحسن ملک مدنی، اهتمام ویژه ای به امر توسعه کتاب و کتابخانه داشت، وی آقای صلواتی را به عنوان مشاور عالی در امور فرهنگی و سرپرست کتابخانهها منصوب و با همکاری ایشان این امکان فراهم شد که در هر محله و در هر بوستانی یک کتابخانه و یک سالن مطالعه تأسیس شود، احداث مرکز فرهنگی باغ غدیر در آن ایام، وجهۀ فرهنگی شهرداری را برجسته ساخت که علاوه بر کارهای عمرانی و خدمات شهری، انجام امور فرهنگی، تفریحی و هنری، در شهر وظایف شهرداریها برجسته شد.
شهرداران وقت اصفهان از مشاورت، انگیزه و انرژی استاد صلواتی در حوزه فرهنگ، به نفع مردم اصفهان بهره بردند. دهها کتابخانه و متعاقب آن قرائت خانه و سالن مطالعه و بعدها ورزشگاه ها، برای جوانان احداث شد که مورد استقبال مردم اصفهان قرار گرفت و در روند تحصیلی دانش آموزان و دانش جویان بسیار تأثیرگذار بود.
آقای صلواتی طی مصاحبه ای بیان داشته: «انجمن کتابخانههای عمومی اصفهان کتابهایی را چاپ میکرد. انجمن فرهنگی شهرداری هم کتابهایی را به مناسبت «کنگره بزرگداشت اصفهان» که از سال 1370 قرار بود در اصفهان برگزار شود چاپ کرد. کتابهایی دربارۀ شخصیتها، رجال، تاریخ و جغرافیای اصفهان و اکثر مسائلی که مربوط به اصفهان بود را در برمیگرفت. 25جلد کتاب ارزشمند درباره اصفهان آن هم با تیراژ هر کدام پنجهزار نسخه چاپ و منتشر گردید، که برای اصفهان اتفاق مهمی بود،کتابهایی مانند کتاب تختفولاد مرحوم مصلح الدین مهدوی، کتاب مکارمالاثار از استاد معلم حبیبآبادی را هم منتشر شد.
وی در ادامه گفت «در دورانی مراجعان چون از ساعت 7 صبح جلوی کتابخانهها صف میبستند تا زودتر صندلی ها را برای نشستن بگیرند. از این افراد عدهای درس خود را میخواندند، اما بیشتر افراد کتاب امانت میگرفتند و مشغول مطالعه میشدند. این اتفاق تا جایی انعکاس پیدا کرد که در خطبههای نماز جمعه، مرحوم آیتالله طاهری امام جمعه وقت اصفهان اظهار افتخار کرده بودند که خوشحالم در شهری هستم که این مقدار علاقهمند به کتاب وجود دارد. »
در سال 1377 برنامه ریزی برای احداث مراکز فرهنگی، سالنهای مطالعه و کتابخانههای عمومی در تمام مناطق و محله های شهر، به طور جدی دنبال شد و سالن های مطالعه، فرهنگسراها و مراکز چند منظوره، بهویژه در محلههای کمتر برخوردار و محروم در سالهای بعد تأسیس شود که نقش مکملی برای توسعه فرهنگی شهر بود و باعث شد مراکز تجمع فرهنگی و اجتماعی شکل گرفته و جوانانی که در خانه های کوچک و یا آپارتمانها امکان مطالعه و درس خواندن نداشتند در آن مراکز خود را برای موقعیتهای برتر آماده میکردند.
این مسیر فرهنگی با جدّیت تا سال 1382 به تعداد 60 باب کتابخانه وابسته به شهرداری و نزدیک به 10فرهنگسرا رسیده بود. در سالن های مطالعه حدود 600 صندلی مطالعه و حدود 20 هزار جلد کتاب مرجع وجود داشت.
دکتر صلواتی طی مصاحبهای گفت:«در سالهای فعالیت من نهایت همکاری و کوشش از طرف شهرداران وقت اصفهان آقایان مهندسین: محمدحسن ملک مدنی، حمیدرضا نیککار، حمیدعظیمیان و محمدعلی جوادی در زمینه کتاب، کتابخانه و کتابخوانی انجام میگرفت و در این دوره توسعه کتابخانهها با سرعت پیش میرفت، خاطرم هست یکنفر که باید به پول آن روز 32 میلیون تومان هزینه عوارض به شهرداری بپردازد، تمایل داشت که این پول در زمینه های فرهنگی صرف شود. مهندس عظیمیان شهردار وقت اجازه داد همه آن پول برای خرید کتابهای مناسب و آگاه کننده اختصاص داده شود.»
تیم فرهیخته همراه با ایشان در پیگیری امور کتابخانه ها و خرید کتاب از جمله آقایان: استاد محمد مهریار، دکتر محمدباقر کتابی، استاد منوچهر قدسی، استاد مرتضی تیموری، خشوعی و اکبرخانی، دکتر صلواتی از قدیم در انجمن های شعرا شرکت می کرد و با اساتید شعر نظیر: صغیراصفهانی، متین، عبدالکریم بصیر، فضل الله اعتمادی (برنا)، علی غفور زاده (قیام)، احمد غفورزاده (طلایی) نوای اصفهانی، جواد عندلیب، حاج حیدری، استاد خاسته و... مأنوس بود و تلاش کرد که با امکانات شهرداری، دیوانهائی را منتشرکند.
کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان
تاریخچه و مشخصات مرکز کتابخانه مرکزی اصفهان
ایده تأسیس کتابخانه مرکزی در دهه 60 زمانی که توجه بیشتری به گسترش زیرساختهای فرهنگی در اصفهان صورت میگرفت، شکل گرفت، شهرداری اصفهان برنامههای متعددی برای ارتقای سطح فرهنگی شهر طراحی کرد.
دکتر صلواتی طی مصاحبه ای گفت: «ضرورت وجود یک کتابخانه جامع و مجهز برای دسترسی همه اقشار مردم به منابع علمی، ادبی و هنری، باعث شد که این پروژه بهعنوان یکی از اولویتهای شهرداری قرار گیرد، در زمان شهرداری آقای ملک مدنی که سرپرست کتابخانه ها و آقای دکتر ابراهیم نیلفروشان از اعضاء انجمن کتابخانه های عمومی استان بودیم، از مدیران استان و شهر خواستیم که زمین کتابخانه مرکزی خریداری را کنیم، تا به رضایت قلبی وارث اطمینان داشته باشیم، این محل منزل مسکونی مرحومه بانو مجتهده امین اصفهانی بود، دوندگی و پیگیری مجدانه ای انجام شد و با طی فراز و نشیبهای فراوان مقدمات و اجرای آن فراهم شد و در این راستا استاندار وقت دکتر اسحاق جهانگیر و مهندس سیدجعفر موسوی مساعدت لازم را به عمل آوردند.»
از اواخر دهه ۱۳۶۰ مراحل ساخت این کتابخانه آغاز شد و تلاش شد تا فضایی مدرن و چندمنظوره برای مطالعه، پژوهش و فعالیتهای فرهنگی ایجاد شود، نهایتا احداث ساختمان کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان با زیربنایی بالغ بر000/12متر مربع در پنج طبقه در سال 1377آغاز شد.
ساختار و معماری: اصول معماری آن متناسب با شرایط اقلیمی این شهر بوده و از شفافیت فضای خارجی در داخل و ترکیب معماری اصیل اصفهان و معماری روز جهان برخوردار است. نمای خارجی آن مکعب شکل با پوستهای آجری خلاقانه بود.
ساختمان کتابخانه دارای طراحی مدرن و کاربردی است که توسط مهندس زهتابچی طراحی اولیه انجام و سپس مجریان تغییراتی در آن اعمال کردند و بهگونهای که فضای مناسب برای فعالیتهای متنوع فرهنگی را فراهم کند و بخشهای مختلفی از جمله: سالنهای مطالعه، بخش کودک و نوجوان، سالن اجتماعات و نمایشگاهها در آن تعبیه شده است، مواد بکار رفته در فضاهای داخلی گچ و خاک و سنگ بوده ودر نما نیز از آجر و سنگ گرانیت رنگی استفاده شده است.
این کتابخانه در مقایسه با همه کتابخانههای عمومی وزارت ارشاد و سازمان فرهنگی هنری شهرداری، به عنوان بزرگترین کتابخانه عمومی در حال فعالیت است و به سرعت تبدیل به یکی از مراکز اصلی مطالعه و فعالیتهای فرهنگی و اطلاع رسانی شهری، در اصفهان شد.
در اواخر احداث آن، کارگروهی با محوریت دکتر صلواتی و همکاری شهرداران شهر، بهترین کتابهای مرجع و مورد استفاده از مجموعهداران بزرگ خریداری شد و بر غنای کتابخانه افزوده گردید و اثری جاودانه گردید، در سال 1382 با تغییراتی که در شورای شهر و شهرداری ایجاد شد، همکاری دکتر صلواتی قطع گردید ولی روند پیشین همچنان ادامه پیدا کرد.
خدمات کتابخانه مرکزی اصفهان
کتابخانه مرکزی اصفهان، در نزدیکی مجموعه تاریخی میدان نقش جهان اصفهان (خیابان باغ گلدسته) ، مقابل باغ هشت بهشت بنا شده است. در این محدوده عناصر شاخص معماری عصر صفوی دیده می شود که شامل: کاخ و باغ هشت بهشت، کاخ چهلستون، باغهای صفوی و... می باشند علاوه بر آن در مرکزیت شهر قرار گرفته و دسترسی آسان به وسایل حمل و نقل عمومی و پارکینگ، میسر است.
همچنین این کتابخانه دارای مجموعهای غنی از کتابهای عمومی، علمی، هنری، تاریخی و ادبی است، خدمات دیگری مانند کتابخانه دیجیتال، کتابخانه تخصصی کودکان، ارائه آرشیو نشریات، و فضای مطالعه و برگزاری نشستهای فرهنگی، کارگاههای آموزشی، جلسات نقد کتاب، و نمایشگاههای مختلف و مسابقات فرهنگی در خدمت شهروندان است.
انجام خدمات به صورت تفکیکی به شرح ذیل است:
الف) خدمات کتابخانه ای شامل بخش های: سالن کتب مرجع (خواهران و برادران)، مخزن کتاب، امانت کتاب، نشریات، مخزن کتب نفیس، پیک دانایی، امانت بین کتابخانه ای.
ب) خدمات رایانه ای شامل بخشهای: سایت های اینترنت (خواهران و برادران)، دیداری و شنیداری، امانت محصولات نرم افزری، سرور.
ج) خدمات جنبی شامل بخشهای: اطلاعات و ثبت نام، نمایشگاه آثار هنری (گالری 1 و 2 و3)، سالن اجتماعات و آمفی تئاتر.
فضاهای موجود در طبقات کتابخانه شامل: منبع کتاب، منبع کتابهای خطی گرانبها ، اتاق قرنطینه کتاب، سالن مطالعه، سالن آمفی تئاتر، گالری، سالن و سایتهای اینترنت، سالن مطالعه، سالن سمعی و بصری، اتاقهای مجهز پخش فیلم، رستوران، پیشخوان، اتاق متصدی میکروفیلم، نمایشگاه، غرفه نمایشگاه، اتاق صحافی کتاب، اتاق هواساز، پارکینگ، اپراتور قرنطینه، اتاق میکروسکپ، واحد اداری و تاسیسات و... پیش بینی شده است.
تأثیرات فرهنگی و اجتماعی ایجاد این کتابخانه نقش مهمی در ارتقای سطح علمی و فرهنگی شهروندان ایفا کرده و به یکی از نمادهای فرهنگی شهر تبدیل شده است که علاوه بر دسترسی عموم مردم به منابع علمی، این مکان به محفلی برای فعالیتهای اجتماعی و گردهماییهای فرهنگی تبدیل شده است.
سخن پایانی
شهرداری اصفهان که از ابتدای انقلاب پایهگذار ایجاد کتابخانه های وابسته به شهرداری در ایران بوده، اکنون در ساختمان کتابخانه مرکزی پذیرای جمعی مشتاق از جوانان پژوهشگر و محقق که به دنبال دانش و فرهنگ و تمدن، با کتاب و رایانه، انس گرفته اند. حرکت و پویایی در درون این ساختمان موج می زند. کارکنان این مؤسسه بزرگ فرهنگی در تلاشند این مجموعهء غنی را برای مردم اطلاع رسانی کرده و محققان را در تلاش تحقیقی رهنمون باشند.
کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان یکی از یادگارهای مهم مدیریت فرهنگی اصفهان است که با تلاش اهالی فرهنگ، برگی دیگر از تاریخ سبز این مرز و بوم ورق خورد، با بهرهبرداری از این کتابخانه، زیرساختی پایدار برای ارتقای دانش و آگاهی شهروندان ایجاد شد که همچنان بهعنوان یکی از قطبهای اصلی فرهنگی شهر اصفهان فعالیت میکند و پس از سالیان سال، این شهر تاریخی به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام، مطرح گشت.
استاد فضلالله صلواتی، با نگاه مترقی خود به فرهنگ، سهم بزرگی در رونق کتابخانهها و فضای فرهنگی اصفهان ایفا کرد. برنامههای او نه تنها موجب افزایش زیرساختهای فرهنگی شد، بلکه زمینهساز رشد فکری و اجتماعی شهروندان گردید. این میراث همچنان ادامه دارد و اصفهان بهعنوان یکی از شهرهای پیشرو در حوزه کتابخوانی و ترویج فرهنگ مطالعه شناخته میشود، هر چند امروزه، با کاهش توجه به کتابخوانی و ظهور کتابهای دیجیتال، اما همچنان کتابخانهها به عنوان منبع اصیل مورد توجه خواهد بود.
در حال حاضر اداره کتابخانه ها و سالن های مطالعه شهرداری اصفهان امروز تحت نظارت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان قرار دارد و در راستای اهداف و ماموریت های حرفه ای خود درحوزه کتاب و کتابخوانی و ایجاد بسترهای مناسب مطالعه برای شهروندان ایجاد گردید. این اداره مجموعه ای بیش از صد کتابخانه (کتابخانه های عمومی، اختصاصی، تخصصی، و کتابخانه های سازمانی) را سازماندهی، برنامه ریزی، و مدیریت می کند.
منابع------------------+:
- آرشیو روزنامههای محلی اصفهان.
- مصاحبه با فضل الله صلواتی، آذرماه 1403
- سایتهای رسمی شهرداری اصفهان.
- مصاحبههای مرتبط با فضل الله صلواتی در حوزه فرهنگ مراجعه کنید.
– مصاحبه احسان امینی با دکتر فضل الله صلواتی روزنامه اصفهان زیبا : تاریخ انتشار: 08:23 - سه شنبه 27 آبان ماه سال 1399
- گفتگو با فضل الله صلواتی، مجید زهتاب، محمدعلی مهدی پور و مصاحبه با برخی شهروندان، در آپارات: https://www.aparat.com/v/oL4Ow
- درگاه کتابخانه های شهرداری اصفهان: www.cle.ir
- مانی، مریم: 1384، کتابخانه مرکزی شهرداری، مجله دانشنما شماره 125-124 / ویژهنامه معماری معاصر اصفهان، سال 14، دوره سوم، ص103
- پژوهش مرضیه طبائیان، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان و پژوهشگر دوره دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد - علوم و تحقیقات تهران و حسن طرفه، دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (مرکز هرند)