لینک متن کامل گزارش در شبکه روزنامه شرق
انتشار: در تاریخ ۱۴۰۲/۱۱/۲۶
آسمان پر شده از ابرهای سیاه. ابرهایی که توی هم میلولند و گاه از سر و کول هم بالا میروند. کمی آنسوتر ابرهای پا به ماه که انگار ساعت دردشان نزدیک است، باد را به یاری میخواهند؛ درد توی تنشان پیچیده و رنگشان از درد، سیاه شده است. باد آغوش باز میکند. هرکدام را به بغل میگیرد و به سمت قابله دشت میبرد تا بار را آنجا به زمین بگذارد. مقصد، دشت است. باد ابر را به آن سو میبرد؛ اما در این میانه ابرها گاه روی شهر، بارشان را روی زمین میگذارند و از قطرات باران روی سر شهر، فارغ میشوند.
دکتر صلواتی استاد بازنشسته دانشگاه اصفهان را بسیاری از اهالی فرهنگ می شناسند. او در گفت وگو با «شرق» درباره اوضاع اقتصادی بر این موضوع تاکید داشت که در حوزه تامین معیشت مردم، بخش های مختلف حاکمیت ناموفق بوده اند. چه دولت و چه مجلس قول های زیادی داده اند که هیچ کدام از آنها محقق نشده است. او می گفت: آقای قالیباف بارها فرموده اند ما برای بهبود وضع معیشتی مردم آمده ایم. بیشتر نمایندگان مجلس هم همین موضوع را تایید کرده اند اما همین الان به خیریه های سطح شهر خودتان مراجعه کنید؛ خواهید دید برخی از مردم نان و پنیر هم گیر نمی آورند و در شرایط سختی معیشتی به سر می برند. خود مراکز معتبر دولتی هم بیش از 50 درصد جمعیت را زیر خط فقر اعلام کرده اند و آنها را واجد دریافت یارانه می دانند. او افزود: سوال همه ما این است که پس این مجلس چه کرده؟ این شعارها چطور شده است؟ وعده هایی که جناب آقای قالیباف یا آقای رئیسی دادند، چطور شد؟ چرا هیچ کدام عملی نشد؟ دولت گاهی گزارش هایی می دهد که برای مردم قابل لمس نیست. مثلا اینکه فلان پروژه عمرانی انجام شده است. ما درباره این موضوعات بحثی نداریم. اگر دولت یک جا راهی کشیده یا یک طرح آبرسانی انجام داده، خدا پدرش را بیامرزد اما همه باید بدانیم اصل موضوع معیشت مردم و خوراک آنهاست. اصل زندگی مردم است. اصل داروی مردم است که نباید روز به روز گران تر شود.
این استاد بازنشسته دانشگاه گفت: خدا نکند که کارتان به دارو و درمان بیفتد. بروید ببینید این داروها چه قیمتی شده است. خود من که داروهایم هر دو یا سه ماه ۲۰۰ یا ۳۰۰ هزار تومان هزینه داشت، الان حدود یک میلیون و ۵۰۰، ۶۰۰ هزار تومان هزینه دربر دارد. اینها را به عنوان نمونه عرض می کنم، این برای همه صادق است. مگر یک معلم بازنشسته می تواند از پس این هزینه ها بربیاید؟ حالا به فرض یک سوم یا بیشتر آن را هم بیمه بپردازد. حالا اگر کسی از یک خانواده دچار بیماری خاص شود که هیچ. برخی از این بیماران خاص که تحت پوشش هیچ نوع بیمه ای نیستند.
صلواتی گفت: خودتان به عنوان خبرنگار فکر کنید اینها چطور زندگی می کنند. اینها را همه حس می کنند. در این زمینه اصلا مهم نیست شما چپ هستید یا راست. همه لمس می کنند گوشت قیمتش چقدر است یا مرغ چه قیمتی دارد. چه راست و چپ اینها برای همه قابل لمس است. اینها همه هزینه هایی است که معیشت را سخت می کند، مگر یک معلم بازنشسته لیسانسه چقدر حقوق می گیرد که بتواند از عهده این هزینه ها بربیاید؟
اینها بخشی از واقعیت وضع معیشت در جامعه است که گاه در کلام دولت مردان طور دیگر بیان می شود. همین چندی پیش رئیس جمهوری در گزارش مربوط به دهه فجر، آمار و ارقامی را اعلام کرد که انتقادهای زیادی را دربر داشت. انتقادهایی که در بخش های مختلف جامعه نمود داشت و در کوچه بازار گاه به تلخی و گاه به طنز، درباره آن صحبت می شد. صحبت هایی که به نظر می رسد اگر کمی در میان جامعه کارگری، کارمندی و بازنشستگان آمدوشد داشته باشیم، شاید طور دیگری بیان می شد.
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
درگذشت مرحوم مغفور حاج سید مهدی طباطبایی پور که از پژوهندگان نهجالبلاغه ،از خدمتگذاران صدیق و خدمت رسان منطقه بشاگرد ، واسطه احداث دهها مسجد در نقاط دور افتاده کشور را به همسر ، فرزندان ، برادران ، وابستگان و دوستان آن فقید سعید تسلیت گفته و غفران الهی برای آن عزیز به خدا پیوسته و سعادت و سلامت و صبر و اجر برای بازماندگان خواستار است. فضل الله صلواتی ۱۴۰۲/۱۱/۱۹
- - - - - - - - - -
سید مهدی طباطبایی پور استاد عرصه تدریس و تفسیر نهج البلاغه که سال 1330 خورشیدی در اصفهان متولد شده بود ، در زمینه های مختلف همچون مدیریت، ساختن مسجد و اماکن بهداشتی درمانی نیز فعالیت های چشمگیری داشت، همچنین در دوران دفاع مقدس و جبهه های جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و نیز در پشت جبهه خادم وطن بود.
یکی دیگر از فعالیت های این خادم انقلاب اسلامی ، عرصه های مختلف مدیریتی بود که از آن جمله می توان به ریاست بنیاد مستضعفان کشور ، عضویت در هیئت مدیره مجمع خیرین مسجدساز کشور اشاره کرد. او همچنین مدیرعامل مجمع خیریه های استان اصفهان بود و تأسیس و مدیریت بسیاری از انجمن های خیریه مانند مجمع خیرین مسجدساز و همچنین خیریه امیرالمومنین(ع) ، از اهمّ فعالیت های سیدمهدی طباطبایی پور به شمار می آید. وی پس از یک دوره بیماری درگذشت و پنجشنبه (19 بهمن ماه) در باغ رضوان به خاک سپرده شد. «روحش شاد»
انتخابات مجلس شورای اسلامی در حال رسیدن به نقطهای است که میتوان به آن نقطه «داغ» گفت. این نقطه حول برخی از موضعگیریهاست که در رسانههای مختلف بازتاب پیدا میکند و گروهی بهتبع این نظرها، وارد جدلهای لفظی در فضای واقعی و مجازی میشوند و از اوضاعواحوال چنین برمیآید که تمامیت این جدلها رو به فزونی است.
حمیدرضا عظیمی - خبرنگار
بهموازات نظرهای حجتالاسلام سالک در قالب مواضع اصولگرایان نیروهای دیگری نیز هستند که با اینگونه نظرها مخالفاند؛ با این اعتقاد که در این شرایط امکان برگزاری انتخابات حداکثری وجود ندارد.
فضلالله صلواتی، از فعالان سیاسی و نخستین فرماندار اصفهان، در گفتوگو با «اصفهانزیبا» بر این موضوع تأکید داشت که با این شرایط امکان برگزاری انتخابات با مشارکت حداکثری وجود ندارد. صلواتی گفت: «من امیدوارم همه مردم در انتخابات شرکت کنند؛ اما پرسش این است که چه کسی را انتخاب کنند؟»
فرماندار اسبق اصفهان با بیان این مطلب که متأسفم در دوره قبل مشارکت مردم اصفهان در انتخابات طی چهار دهه گذشته به پایینترین حد خود رسید، افزود: «در دوره گذشته انتخابات شور چندانی وجود نداشت؛ نگاه به آمار هم این موضوع را تأیید میکند؛ درصورتیکه ابتدای انقلاب، انتخابات بسیار پرشور برگزار میشد. در حال حاضر هم روند موجود نشان میدهد که انتخابات پیش رو مشارکت چندانی را جلب نخواهد کرد.»
صلواتی در تبیین این نظر افزود: «این موضوع دلایل مختلفی دارد. من معتقدم بخش اعظم آن ریشه در معیشت مردم دارد. آقایان قول داده بودند معیشت مردم را درست میکنند. یادم مانده جناب آقای قالیباف چند بار فرمودند که ما برای بهبود معیشت مردم آمدهایم. خب، اینها را مردم میبینند و وضع جاری را هم حس میکنند. شما خودتان همینالان ارزاق مردم را با قبل مقایسه کنید که نسبت به گذشته روزبهروز شرایط بدتری پیدا میکند؛ پس طبیعی است که این فضا باعث نارضایتی شود.»
نماینده مردم اصفهان در مجلس اول درباره عملکرد هیئتهای نظارت استانی نیز گفت: «نظارت چیز بدی نیست؛ اما این نوع نظارت اوایل دهه70 در کشور باب شد و به نظرم از آن روز تا به امروز، عملکرد طوری بوده که مردم را از انتخابات زده کرده است. ما تا پیش از سال 70 هم انتخابات داشتیم. انصافا انتخابات خوبی هم داشتیم. شما خودتان مجلس اول، دوم و سوم را ببینید. آن زمان نمایندهها مگر همه تابع نظام نبودند؟ مگر همه همکار نظام نبودند؟ خودتان بررسی بفرمایید در آن زمان اصلا مخالف انقلاب وارد مجلس نشد و همه نمایندگان دوستداران نظام بودند؛ اما نظارتی که شورای محترم نگهبان مدنظر دارد، نامزدها را به نامزدهای خوب و بد تقسیم میکند و این خود باعث میشود برخی از روند امور کنار بکشند. متأسفانه همین افرادی که داعیه دلسوزی برای انقلاب دارند، با عملکردشان باعث میشوند مردم کمتر در انتخابات شرکت کنند.»
صلواتی با اشاره به مخاطرههای موجود در انتخابات، تأکید کرد: مشارکت کم، چیز بدی است. خیلی هم بد است؛ اما نمیدانم چرا برخی اصرار دارند مشارکت پایین باشد؛ درصورتیکه آیتالله خامنهای در تمام صحبتهایشان از مردم خواستهاند و میخواهند که در انتخابات شرکت کنند. چرا؟ به این دلیل که انتخابات اعتبار یک کشور است. اگر ما دموکراسی را قبول داشته و آزادی و مردمسالاری را پذیرفته باشیم، انتخابات که رأی عموم مردم را بههمراه دارد، آبروی یک نظام سیاسی است؛ درواقع اعتبار کشور به همین انتخابات است. هر چه مردم بیشتر در انتخابات شرکت کنند، اعتبار ما در دنیا بالاتر میرود. همه ما امروز با افتخار میگوییم در انتخابات اول انقلاب که در قالب رفراندوم برگزار شد، 99.2 درصد مردم شرکت کردند و این آبروی ماست. بر اساس همان انتخابات هم مردم جمهوری اسلامی را انتخاب کردند تا کسی به آنها دستور ندهد که چطور انتخاب کرده و چه کسانی را انتخاب کنند.
وی افزود: جمهوری یعنی اینکه خود مردم سرنوشتشان را تعیین کنند؛ یعنی دخالت مردم در امور خودشان؛ اما این نوع نظارت که شایع شده است، به نظر من جمهوری را نقض میکند. امام(ره) در سخنرانی خودشان که درباره رفراندوم بود، فرمودند: هرکسی هرچیزی که میخواهد، حتی اگر میخواهد محمدرضا شاه را برگرداند، آزاد است. مردم مختارند هر طور مایلاند، رأی دهند. این یعنی مردم حاکمیت دارند و مجلس در رأس امور است.
صلواتی با ذکر نکتهای از نخستین انتخابات در جمهوری اسلامی افزود: «در دوران برگزاری انتخابات رفراندوم جمهوری اسلامی، فرماندارهای سراسر کشور خدمت امام (ره) بودند؛ من هم بهعنوان فرماندار اصفهان در آن جمع حاضر بودم. آقا فرمودند: مبادا کسی جلوی انتخاب مردم را بگیرد. مردم در هر شرایطی حتی اگر بخواهند مخالف رأی بدهند، کسی نمیتواند دخالت کند. در خود روز دهم فروردین که روز رفراندوم بود، به من خبر دادند که در یکی از مساجد به برخی مخالفان گفتهاند چرا مخالف رأی میدهید. من شخصا آنجا حضور پیدا کرده و عرض کردم اگر این موضوع ثابت شود، صندوق را باطل میکنیم؛ اما وقتی صندوق باز شد، دیدم رأیهای قرمز هم وجود دارد و معلوم شد کسی به کسی تحمیل نکرده است. این یعنی آزادی، یعنی دموکراسی؛ نه اینکه کسی بخواهد نظر خود را بر دیگران تحمیل کند. شورای نگهبان هم اگر بخواهد در این روند دخالت کرده و برای مردم دستچین کند، طبیعی است که مردم کنار میکشند. این شرایط محصول عملکرد خود ماست. مردم تقصیری ندارند.»
او گفت: «مردم میخواهند انتخاب کنند. اگر نمایندهشان نباشد و بخواهند رأی بدهند، رأی باطله میدهند. آنها میخواهند نماینده خودشان را انتخاب کنند. اگر نماینده نداشته باشند به چه کسی رأی دهند؟ البته باید به این نکته هم تأکید کنم: برخی از افرادی که معتقد به دموکراسی هستند، معتقدند باید در همین فضا از میان کسانی که هستند، انتخاب کنیم. اگر پنج نفر نمیتوانیم انتخاب کنیم، ایرادی ندارد؛ دو نفر انتخاب کنیم؛ اما فضای عمومی این را برنمیتابد؛ چون مردم میخواهند به نمایندگان خودشان رأی بدهند. برآوردها اجازه این را که تصور کنیم مشارکت بسیار بالا خواهد بود، به ما نمیدهد. شما همینالان به خیریهها مراجعه کنید و ببینید مردم گاهی همین نان و پنیر را هم گیر نمیآورند و میپرسند پس مجلس چه کرده است؟ شعارهایی که دادهاند، چه شد؟ وعدههای آقای رئیسی چه شد؟ مردم حسشان این است که اقدامی در جهت بهبود وضع آنها انجامنشده است. ممکن است پروژه آبرسانی انجامشده باشد یا راهسازی؛ اما برای آنها، اولویت خوراک و نان و داروست. در جامعه فرقی نمیکند که فرد عضو انصار حزبالله باشد یا عضو نهضت آزادی؛ هر دو باید با همین قیمت گوشت و مرغ را تهیه کنند. مردم با همین محدودیتهای دارویی مواجهاند. اینها موضوعهایی است که باعث کاهش مشارکت میشود.»
صلواتی در پایان افزود: «من آرزو دارم که مردم در انتخابات شرکت کنند و کسی برای مردم تعیینتکلیف نکند. آرزو دارم کسی نامزدها را به خوب و بد تقسیم نکند؛ درست مثل دوره اول تا سوم. ما آن روزها مجالس بسیار قوی و باسواد داشتیم. در دور اول نمایندگان همه از لیسانس به بالا بودند و یک نفر دیپلم داشتیم؛ روحانیون هم حضور داشتند؛ اما طبق رزومههایی که منتشر شده بود، همه مجتهد بودند. در حال حاضر اما مقایسه کنید نمایندگان چه سوابقی دارند. اینها با نظارت مگر وارد نشدند؟ اینها چقدر اقتصاد خواندهاند؟ چقدر روزنامه میخوانند؟ چقدر مقالههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی میخوانند و چقدر در زمینههای مختلف اطلاع دارند.»